• Neděle, 25. srpen 2019
  • Svátek má Rukojmí Radim

Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií (ANM) - Otevřený dopis členům Senátu Parlamentu České republiky

Stanislav Novotný Článek od Stanislav Novotný

Vážené senátorky, vážení senátoři, v pátek 10. května se má v Senátu konat rokování o petici scénáristy (a nově zvoleného senátora) Davida Smoljaka, režiséra Martina Vadase, novináře Tomáše Klvani a dalších pod názvem „Braňme média veřejné služby!“ (tisk č. 283), v níž se praví:

„Vadí nám stupňující se útoky některých našich ústavních činitelů a jejich příznivců na novináře v České republice. Jsme znechuceni z představ, že média veřejné služby mají sloužit k upevňování jejich moci. Jsme rozhořčeni snahami tato média ovládnout nebo umlčet!“ To jsou vážná slova, avšak ještě vážnější je fakt, že nejsou ničím doložena.

Petice je stará zhruba rok, vznikla už na jaře loňského roku. Petiční výbor zorganizoval velice hustou síť podpisových míst po celé republice, využíval mnoha spolupracovníků. Petice za několik měsíců získala cca 16 tisíc signatářů.

Když nyní média zveřejnila, že se jí bude Senát vážně zabývat, podnítila Asociace nezávislých médií iniciativu, z níž vzešla petice jiná, která zásadně zpochybňuje dikci a obsah té prve uvedené. Tato petice je v příloze. Vyjadřujeme v ní přesvědčení, že prve uvedená petice obsahuje nepravdy, že veřejnoprávní média u nás požívají naprostou svobodu a rozhodně nejsou ohrožena ze strany vás, ústavních činitelů, natož abyste jich užívali k „upevňování vlastní moci“.

Připomínáme rovněž znění §2 zákona č. 483/1991 Sb., který definuje obsah a smysl veřejné služby v médiích a konstatujeme, že tento zákon je ze strany médií veřejné služby dlouhodobě porušován a neplněn. Petice je zde: https://www.petice24.com/vrate_veejnopravni_media_jejich_koncesionam

V nedávné minulosti opakovaně lidé, kteří jsou autory vámi projednávané petice, předkládali legislativní návrhy na změny zákonů o ČT a ČR v tom smyslu, že by rady, jež na tato média dohlížejí, nebyly v Parlamentu voleny z nominantů z celé široké občanské společnosti, nýbrž delegovány jen z vybraných organizací, namnoze obsahem související s mediální prací, např. FITES, ARAS, Syndikát novinářů atd. Jaký konkrétnější důkaz naprostého konfliktu zájmů bychom ještě potřebovali?

Za pouhý týden od vzniku naší petice (bez jakýchkoli pomáhajících institucí a pracovníků), jen na internetových adresách k tomu určených (zejména www.petice24.com) se k petici připojilo (k dnešnímu dni) cca 2.5 tisíce signatářů. Považujeme to za jasný projev toho, že občané mají na funkci a její plnění v médiích veřejné služby podstatně odlišný názor než svrchu uvedení organizátoři, nadto z velké části existenčně napojeni na Českou televizi nebo Český rozhlas, takže jejich osobní úsilí lze opět důvodně považovat za kolizi zájmu. V případě naší petice nic takového neexistuje. Všichni, její autoři i signatáři, stojíme mimo ČT a ČRo, nemáme na jejich činnosti žádný jiný než občanský – koncesionářský zájem. Proto také naše petice nese v záhlaví větu Vraťtme veřejnoprávní média jejich koncesionářům!

Proto vás, vážené senátorky a vážení senátoři, žádáme, abyste petici pánů Smoljaka a spol. odložili jako nedůvodnou, kolizní a zmatečnou. Myslíme, že jsme dostatečně doložili, že neodpovídá realitě, ale pouze partikulárním zájmům jejích předkladatelů.

V Praze dne 9. 5. 2019

Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií (ANM)

Petr Majevský

11.05.2019 18:37

Požadovat lze cokoliv.Splnění požadavku se nekoná,protože oslovení "lidé" tyto presstituty potřebují.Přeci si nepoškodí dlouhodobě jimi vytvářenou partu lhářů.Pan Novotný se splnění požadavku asi nedočká.

Jak to bylo s Čáslavskou nejen v roce 1968, ale i s jejími protisovětskými gesty, jak je v minulých dnech okázale prezentovala ČT, když pouze ukázala předávání medailí jí a sovětské gymnastce; Čáslavská odvrací svoji tvář od vlajky SSSR

Jak to bylo s Čáslavskou nejen v roce 1968, ale i s jejími protisovětskými gesty, jak je v minulých dnech okázale prezentovala ČT, když ukázala pouze předávání medailí jí a sovětské gymnastce; Čáslavská odvrací svoji tvář od vlajky SSSR

V České televizi před několika dny závěru srpna 2019 odezněla jen laciná propaganda roku 1968, když při předávání medailí jí a sovětské gymnastce Čáslavská okázale odvrací na protest svoji tvář od vlajky SSSR. Ani slovo o tom, jak přišel říjen 1968 a sedminásobná olympijská vítězka - gymnastka Věra Čáslavská a stříbrný olympijský medailista - běžec Josef Odložil si před více než půl stoletím řekli 26. října 1968 své “ano“ během letních olympijských hrách v Mexico City.

Radovan Krejčíř a jeho rodina si mohou být jisti, že v naší péči je v bezpečí, prohlásil mluvčí jihoafrické vězeňské správy Singabakho Nxumalo. A než se jeho manželka vzpamatovala, „náhodou“ vyhořel jejich dům v Černošicích

Život Radovana Krejčíře v johannesburgské věznici Leeuwkop s maximální mírou ostrahy, kde si Čech odpykává pětatřicetiletý trest, není ohrožen, ujistila právě jihoafrická vězeňská správa podle místních médií. Reagovala tak na tvrzení Krejčířových příbuzných, kteří si v tisku stěžovali, že Čech bude brzy zavražděn, pokud nebude z Leeuwkopu přeložen do jiného zařízení.

Poznal jsem operního pěvce Plácida Dominga osobně v Římě, pomluvy pro údajné anonymní obvinění ze sexuálních obtěžování pěveckých hvězdiček v 80. letech jsou výmysly; Havel tak činil se svými milenkami legálně

Legendární operní zpěvák a dirigent Plácido Domingo čelí obvinění, že řadu žen nutil k sexuálním stykům. Údajně jim nabízel práci a trestal je, když jeho návrhy odmítly. Informovala o tom v úterý agentura AP. Osmasedmdesátiletý Domingo tato obvinění označil za „hluboce znepokojivá a tak, jak byla představena, za nepřesná“. Dodal, že se domníval, že veškeré jeho chování a vztahy byly přijímány kladně a se souhlasem.

Nový ministr kultury Zaorálek blábolil ještě jako volební lídr ČSSD a šéf české diplomacie v červnu 2017: "Mám vysoké ambice - vyhrát volby. Nikoho nenechám si do toho mluvit; přejímám celou zodpovědnost na sebe

To bylo směšných vyhrůžek a svalnatých řečí: „My Šmardu nedáme, raději vládnutí s ANO zbouráme!“ Pak ale musel Hamáček stáhnout před prezidentem Zemanem ocas mezi nohy; plné koryto je plné koryto, od kterého se socani neodtrhnou, ani omylem. A tak prozatimní šéf ČSSD raději zatáhl za záchrannou brzdu a připlazil se po čtyřech, aby navrhl na post ministra kultury Lubomíra Zaorálka.

Jak poznat totalitu?

Ve zkratce: naše pravda je jedině správná, nesouhlasící je třeba zastrašit, umlčet, zostudit, když to nepůjde „podobrém“, potrestat, vyhodit...